Schuilplaats WOII

Schuilplaats WOII

Het Onderduikershol

Hoe een held zijn leven gaf voor de opgejaagden.

Vanaf 1942 tot en met de bevrijding in april 1945 zaten 16 Joodse mensen ondergedoken in het Valtherbos. In het boekje ‘De Opgejaagden’, geschreven door Ab van Dien, een van de onderduikers, staat het verhaal van de onderduikers die gedurende korte of langere tijd bescherming vonden in het Onderduikershol. Zij hebben de oorlog overleefd zonder dat er één van hen werd opgepakt. Hulp werd in deze spannende en bange tijd gegeven door verschillende mensen uit Valthe, Klijndijk en omgeving. Twee van de verzetsmensen hebben helaas de oorlog niet overleefd. Dit waren Albertus Zefat en Jan Hendriks. Zij zijn verraden. Albertus Zefat werd gefusilleerd bij zijn eigen huis en Jan Hendriks werd afgevoerd naar een kamp.

Met de opbrengst van de verkoop van het boekje ‘De Opgejaagden’ is het monument mede gefinancierd. De overige financiering is bijgedragen door Buurtvereniging Klijndijk (nu Dorpsbelangen), de onderduikers en de leden van het verzet.

Op 11 april 1984 werd de gedenksteen, 39 jaar nadat de onderduikers het hol hadden verlaten, onthuld. Bij de onthulling van het monument is door de kleinzoon van Albertus Zefat een lindeboom geplaatst.

Ieder jaar wordt er een stille tocht en herdenking georganiseerd op 4 mei door het Vier Mei Comité Valthe-Klijndijk. Voor meer informatie kunt u de website van het comité bezoeken.