Bossen & Natuur

Puur genieten

Wat is het hier mooi hé

Drenthe. Bekend om zijn prachtige landschappen, uitgestrekte bossen en rust. Valthe is daarop geen uitzondering op de regel. Sterker nog, Valthe is een prachtig voorbeeld van hoe mooi Drenthe is. Uit de mond van Valthenaren is zo’n uitspraak niet bepaald onbevooroordeeld, maar dat maakt het niet minder waar. 

Neem nu onze bossen en natuur. Het landschap om dit prachtige esdorp heen. Een lichte glooiing in het landschap, hier en daar een verdwaald hunebed en overal waar je kijkt en luistert is er levende natuur. 

De reeën lopen hier langs de huizen. De vogels fluiten onafgebroken. De boerenzwaluw viert hier zijn hoogtij. Maar ook de meer zeldzame soorten als de knoflookpad en kamsalamander vinden het hier goed vertoeven.

Ook voor mensen is het hier genieten. En dat is het al heel lang. In 2014 konden we hier genieten van een rijke landschapspresentatie van Prof. dr. ir. Theo Spek. Hij deelde toen vele prachtige wetenswaardigheden over het vroegere dorp Valthe. Die naam zou overigens wel eens afgeleid kunnen zijn van het Oudsaksische faled, wat omheinde ruimte wordt genoemd. 

Die natuurlijke omheining zien we ook vandaag de dag nog terug. Valthe wordt omringd door bossen en natuurschoon. Lang geleden was het hier één groot oerwoud. Door vele jaren van begrazing, houtkap en ontginningen veranderde dat langzamerhand in een halfopen park- en grasheidelandschap. En in grote lijnen zien we ook in onze tijd nog vooral dat type landschap hier terugkomen.

Geniet jij dus van natuur, mooie landschappen of het spotten van dieren in het wild? Dan zijn we er zeker van dat ook jij zult genieten van Valthe. Want of je nu van natuur houdt, graag wandelt of er met vrienden op uit wilt gaan in een mooi gebied: Valthe is dé plek voor jou!

Vaalt

Dorp met rijke geschiedenis

Valthe, in het Drents uitgesproken als Vaalt, is een zogeheten Esdorp in de gemeente Borger-Odoorn. Het is gelegen ten zuidoosten van het iets grotere dorp Odoorn. In het zuiden vind je de stad Emmen, met al zijn voorzieningen.  Reeën spotten in het Valtherbos of struinen langs de hunebedden over glooiende zandpaadjes direct naast in bloei staande akkers: in Valthe is dat de gewoonste zaak van de wereld.

In Valthe ontdek je unieke locaties en verhalen. Wist je dat hier ooit een treinstation was waar koningin Wilhelmina nog gebruik van heeft gemaakt?  Of wat te denken van het Onderduikershol. Verscholen in het Valtherbos lag hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats. Dorpsbewoners riskeerden hun leven om dat van anderen in gevaar te redden. Voor hen liep dat noodlottig af. Voor de onderduikers was dit hol het verschil tussen leven of dood.

Eén van de onderduikers schreef dit intrigerende en soms hartverscheurende verhaal op in het boekje ‘De Opgejaagden’. Het boekje is te koop in onze webshop en een absolute aanrader.

Naast dit soort bijzondere en diepgaande verhalen is er ook volop te recreëren in het dorp. Denk aan karakteristieke restaurants, sfeervolle ruiterpaden of prachtig gelegen vakantiewoningen. Zo geniet je nog meer van de bossen en natuur in Valthe.

Oud Valthe

Wanneer je Valthe aan de zuidwestzijde komt binnenrijden, bewonder je als eerste Oud-Valthe. Dit stuk van het dorp bestaat het langst en herbergt veel prachtige oude Saksische boerderijen. Het is tevens gelegen aan de rand van het dorp: de eeuwenoude erven lopen prachtig over in de omringende natuur. 

Eigenlijk gaat Oud-Valthe nog veel langer terug dan de karakteristieke boerderijen die er nu nog staan doen vermoeden. In 2014 gaf Prof. dr. ir. Theo Spek daar een prachtige presentatie over. In deze presentatie geeft hij goed weer hoe Valthe door de jaren heen is ontstaan en veranderd tot het dorp dat het nu is.

Omdat deze presentatie zoveel mooie beelden bevatte van ons prachtige dorp, hebben we deze ter inzage beschikbaar gesteld. Nieuwsgierig? Klik op de onderstaande button.

Valtherbos

Geniet van puur natuur.

In het Valtherbos kun je heerlijk fietsen, wandelen of picknicken. In de lente geniet je er van de ontwakende natuur. In de zomer is het er heerlijk koel. In de herfst geniet je van de warme kleuren en wanneer het heeft gesneeuwd in de winter is ook het Valtherbos een prachtig winter-wonderland. Kortom: het hele jaar door zijn de bossen rondom Valthe perfect geschikt om heerlijk te recreëren.

Het Valtherbos is maar liefst 448 hectare groot en wordt beheerd door Boswachterij Emmen. Het ligt ten zuiden van Valthe en is rijk aan sporen uit het verleden.

Het bos is ontstaan in de jaren ’20 van de 20e eeuw door bebossing van (delen van) het uitgestrekte Weerdinger Veld. Staatsbosbeheer ontgon daar de heide en plantte gemengde bossen aan van Grove den, Fijnspar, Lariks, Douglas, Zomer- en Amerikaanse eik.

 

Kom kijken in het bos

Een bezoek aan het Valtherbos is absoluut de moeite waard. Zo vind je er maar liefst vier hunebedden!  Ga je vlak voor of na zonsopgang of ondergang naar het bos, dan is de kans groot dat je reeën en wilde zwijnen kunt bewonderen, Staatsbosbeheer biedt zelfs een heuse guided tour aan, speciaal voor het spotten van reeën!

Vind jij het juist leuk om te ontdekken wat mensen hebben meegemaakt in zo’n bos als deze? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Onderduikershol. Je ontdekt daar het tragische en heldhaftige verhaal van hoe 16 Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit hol probeerden te ontkomen aan de Duitse bezetter. Zeer recent nog, in 2022, is de reconstructie van dit bijzondere bouwwerk volledig gerestaureerd. Het prachtige verhaal dat zich hier heeft afgespeeld vormt voor de bezoeker een ware beleving.

Ben jij juist sportief aangelegd? Ook dan kun jij je hart ophalen in het Valtherbos. Dankzij de vele wandelroutes die dit stuk natuur doorkruisen geniet je optimaal van het natuurschoon. En wil je daar nog meer van meekrijgen? Kies dan één van de beschikbare fietsroutes uit die door en langs het Valtherbos gaan. In Valthe wandel én fiets je op rozen!

bossen

Bijzondere dieren

Biodiversiteit hoog in het vaandel

Valthe heeft op archeologisch gebied veel te bieden, niet voor niets is ons dorp de archeologische parel van Drenthe. Maar ook op het gebied van flora en fauna is Valthe bijzonder. Zo leeft de zeldzame knoflookpad in ons dorp en is ook de opvallend getooide kamsalamander te vinden in deze contreien.

Knoflookpad

De knoflookpad is een plompe pad met opvallend uitpuilende ogen met verticale pupillen. Het lichaam is variabel van kleur (van licht gelig tot bruin) op de rug met een patroon van donkere vlekken. Op de flanken bevinden zich vaak rode of oranje vlekjes. De knoflookpad heeft een opvallend grote graafknobbel op zijn achterpoot. Bij verstoring kan de knoflookpad een geur afscheiden dat licht naar knoflook ruikt. Knoflookpadden kunnen tot 8 cm groot worden.

RAVON 2019, 12-03-2019 Foto’s: Jelger Herder/RAVON.

Kamsalamander

Valthe heeft op archeologisch gebied veel te bieden, maar ook op het gebied van Flora en Fauna is Valthe bijzonder. Zo leeft de zeldzame knoflookpad in ons dorp en is ook de opvallend getooide kamsalamander te vinden in deze contreien.

RAVON 2019, 12-03-2019 Foto’s: Jelger Herder/RAVON.

Natuur die blijft boeien.

Bloemen en insecten

Koploper in biodiversiteit

Het gaat zo slecht met de insecten dat zowel landelijk als provinciaal de noodklok wordt geluid. Gelukkig zijn de bewoners in Valthe al een paar jaar bezig om de Biodiversiteit (soortenrijkdom) te vergroten. In Valthe geniet je dus weer volop van bloeiende bloemen en het gezoem van alle bijtjes.

Hoe Valthe dat bereikt heeft? Nou, bijvoorbeeld zo:

  • Veel gemeentegras toverden we om tot bloeiende veldjes. Op verschillende plekken in het dorp zijn vele honderden stinzenbollen gepoot. Op weer andere plekken zaaiden we wilde bloemen en plantten we fruitbomen en waardeplanten.
  • De boerenerven in Oud-Valthe werden voorzien van fruitbomen.
  • Tijdens de reconstructie van Het Perron, een markante plek in dit dorp met een rijke historie, werden honderden stinzenbollen gepoot.
  • Rotondes zijn voorzien van bloemen en bloeiende beplanting.
  • Leerlingen van de basisschool bouwden verschillende gemeente grasvelden om tot waar insectenparadijs, inclusief zelfgemaakte insectenhotels, zandhopen voor wilde bijen en natuurlijk heel veel wilde bloemen.

 

Bijzonder aan al deze projecten was om te zien hoe het verschillende groepen heeft samengebracht. En al die realisaties waren alleen mogelijk dankzij de samenwerking tussen Plaatselijk Belang Valthe, Landschapsbeheer Drenthe, Gemeente Borger-Odoorn, IVN Borger-Odoorn, OBS de Linderakkers en vooral de bewoners.

(Bron: IVN Borger-Odoorn)

Zoeken