Valthe

Oud-Valthe

Oud dorp in Drenthe

Tijdloos ontwerp.

Oud-Valthe, een prachtig oud dorp in Drenthe. Dit stuk van Valthe (jawel, er is meer dan alleen oud-Valthe) wordt gekenmerkt door monumentale Saksische boerderijen en eeuwenoude eiken. 

Grote, frisgroene grasvelden omringen de vaak prachtig onderhouden panden. Hier en daar vind je een aantal paarden die, net als jij, staan te genieten van het uitzicht over dit glooiend stukje Hondsrug. In oud-Valthe beleef je Drenthe op authentieke wijze.

Overnachten in Oud-Valthe

Eén van de mooiste manieren om oud-Valthe te bewonderen is door er een overnachting te boeken. Oud-Valthe herbergt meerdere bed & breakfasts waar je direct een vakantiegevoel krijgt! Er is zelfs een heuse tipi te huur: unieke beleving gegarandeerd! Je bekijkt alle mogelijkheden eenvoudig hier.

Wandelen in oud dorp in Drenthe

Dat wandelen allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, weten we inmiddels steeds beter. Maar wanneer je dan je wandelschoenen aantrekt is het wel zo leuk om dan ook een écht leuke route te lopen!

In oud-Valthe kan dat zeker! De goed bewegwijzerde routes brengen je langs diepgroene bossen, glooiende akkers en her en der gezellige en vooral smaakvolle tussenstops.

Monumentale boerderijen

Oud Valthe wordt gekenmerkt door prachtige oude Saksische boerderijen. Sommigen daarvan hebben zelfs de monumentenstatus. Zo vind je er een speciale Hallenhuisboerderij, van bijna 250 jaar oud! 

Iets verderop, op misschien wel het mooiste plekje van Valthe, vind je een traditionele boerderij onder met riet gedekt wolfdak van dezelfde leeftijd. In welk jaargetijde je deze boerderij ook passeert, het valt altijd op hoe mooi dit pand één is met zijn omgeving. Vanuit dit plekje kijk je uit over glooiende akkers, geniet je van in bloei staande fietspaden en bewonder je de oude Weerdingerzandweg, bedekt met klassieke Drentse keitjes.

De verhalen achter deze panden maken het vaak nog mooier. Zo heeft één van de boerderijen aan de Schoolstraat een schuur met de naam Pondarosa. Deze schuur was vroeger de dorpsschool! De oude structuur daarvan is nog goed terug te zien. 

Kortom, ben je op zoek naar een leuk oud dorp in Drenthe? Neem dan zeker een kijkje in Oud Valthe. De boerderijen én de omgeving zijn een ware lust voor het oog!

oud dorp in Drenthe

Weerdinger zandweg

Een karrenspoor van vroeger.

Deze weg was vroeger de hoofdverbinding tussen de dorpen Valthe en Weerdinge. Toen was het nog een echt karrenspoor. In de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft men dat verhard met traditionele Drentse keien. 

Die keien liggen er nog steeds. Althans, aan de kant van Valthe. Halverwege de route zijn de keien vervangen door betonplaten en asfalt. Dat was een stuk praktischer met het hedendaagse vracht- en landbouwverkeer.

Comfortabel rijden die keien overigens niet (al is het op de MTB wel erg leuk om overheen te rijden!), sfeervol is het zeker wel! Naast deze voormalige zandweg loopt een fietspad, waarmee ook de recreatieve fietser door dit mooie stuk natuur kan fietsen. Meerdere kleine zandweggetjes kruizen dit vroegere karrenspoor, waarop je ook prachtige wandelroutes kunt lopen. Zo kom je via één van deze zandweggetjes uit bij de ‘Valther Tweeling’. Bij mooi weer kun je daar prachtig picknicken!

Search