Ontdekken
Bijzondere verhalen
Van eeuwenoude eiken tot een eigen rock'n roll band
Het oudste gedeelte van Valthe wordt, hoe treffend, Oud-Valthe genoemd. Hier vind je eeuwenoude eiken die hun schaduw werpen op bijna even oude Saksische boerderijen. Maar het dorp herbergt meer verhalen. Zo is recent Het Perron in ere hersteld. Jawel, vroeger had Valthe een eigen station! Het stationsgebouw is inmiddels een woonhuis, het station zelf is verdwenen. Het perron is er nog en vormt nog steeds het hart van het dorp.
Bossen & Natuur
Bijzondere planten en dieren.
Valthe is omringd door groen. Groene weides. Groene bossen. En zelfs een zeldzame groene knoflookpad! De biodiversiteit in en rondom het dorp is hoog en wordt dankzij de vele initiatieven vanuit het dorp ook steeds hoger! Of je nu gewoon erg van natuur houdt, graag een wandeling maakt of er met vrienden op uit wilt gaan in een mooi gebied: Valthe is dé plek voor jou!
Koninklijk Bezoek
Een hart onder de riem voor getroffenen
Het dorp Valthe ligt precies op de grens met het veengebied dat verder oostwaarts voert. Het buurdorp Valthermond is het eerste dorp in dat veengebied. De geschiedenis van Valthermond gaat terug tot 1853 en is verbonden met het veen.
Enorme veengebieden, zoals het Valtherveen en het Exloërveen werden met man en macht ontgonnen. Zo veranderden woestenijen, bestaande uit heide, moerassen en hier en daar wat bosjes, in vruchtbaar en bewoonbaar land.
Het ontginnen ging met de hand. De vele veenarbeiders die verantwoordelijk waren voor al dat werk, bouwden eenvoudige huisjes in hun werkgebied. En het was zeer waarschijnlijk in één van die huisjes dat op 21 mei 1917 het noodlot toesloeg.
Op www.deoranjes.nl is een bijzonder verslag over deze tragische gebeurtenis te vinden. Trigger van de brand blijkt een koffiemachine in combinatie met droog veen. De gevolgen waren desastreus; 24 woningen worden verwoest, 17 mensen verliezen het leven en tallozen raken getraumatiseerd.
Drie dagen later bezoeken Koningin Wilhemina en Prins Hendrik het getroffen gebied. Valthe, destijds nog in het bezit van het voor die tijd essentiële treinstation, fungeert als aankomstplek voor het koninklijk echtpaar. Daar stappen ze in een rijtuig en rijden vervolgens over de Exloërweg naar beneden de Hondsrug af, richting de afgravingen in Valthermond. Hier steken ze de getroffen families een hart onder de riem. De koningin zelf spreekt er met de mensen.
Als eerbetoon aan het koninklijk bezoek stonden er tussen Valthe en Valthermond 2 piramides. Elk met de eerste letter van hun voornamen; W en H. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de piramides echter weer afgebroken.
Gelukkig is het monument in 2010 uit de vergetelheid gehaald. Dankzij subsidie van het Hunzeproject heeft Plaatselijk Belang Valthe het monument opnieuw kunnen plaatsen. Opdat we dit nooit zullen vergeten.
Verhalen die raken
Schuilplaats WOII
Diep verborgen in het bos.
Diep in het Valtherbos was deze schuilplaats voor 16 mensen het verschil tussen leven of dood. Volledig gerenoveerd in 2020 vertelt deze bijzondere plek nog steeds dat verhaal. Hoe een kippenboer uit Valthe zijn leven waagde om dat van vele anderen te redden. Albertus zelf overleefde het uiteindelijk niet. De onderduikers deden dat wel.
Valtherschans
Sterk verdedigingswerk.
De Valtherschans maakt deel uit van de rijke historie van het esdorp Valthe. De Valtherschans is omstreeks 1621 gebouwd langs de Valtherdijk en maakte deel uit van de noord-oostelijke verdedigingslinie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Nadat het noorden in 1594 geheel in handen was gevallen van de Staten-Generaal, werden er plannen gemaakt om dit gebied te verdedigen. Hierbij werd gebruik gemaakt van het Boertangemoeras, aan de oostkant dat bij Coevorden aansloot bij de drassige gebieden die zich uitstrekten tot aan de Zuiderzee.