Ontdekken

Bijzondere verhalen

Van eeuwenoude eiken tot een eigen rock'n roll band

Het oudste gedeelte van Valthe wordt, hoe treffend, Oud-Valthe genoemd. Hier vind je eeuwenoude eiken die hun schaduw werpen op bijna even oude Saksische boerderijen. Maar het dorp herbergt meer verhalen. Zo is recent Het Perron in ere hersteld. Jawel, vroeger had Valthe een eigen station! Het stationsgebouw is inmiddels een woonhuis, het station zelf is verdwenen. Het perron is er nog en vormt nog steeds het hart van het dorp.

Bossen & Natuur

Bijzondere planten en dieren.

Valthe is omringd door groen. Groene weides. Groene bossen. En zelfs een zeldzame groene knoflookpad! De biodiversiteit in en rondom het dorp is hoog en wordt dankzij de vele initiatieven vanuit het dorp ook steeds hoger! Of je nu gewoon erg van natuur houdt, graag een wandeling maakt of er met vrienden op uit wilt gaan in een mooi gebied: Valthe is dé plek voor jou!

Koninklijk Bezoek

Gelukkig hebben we de foto's nog

In 1907 bezochten Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik de veenafgravingen in het Valtherveen en Valthermond.

Zij kwamen op 4 juli 1907 per trein aan op het station Valthe. Zij stapten daar in een rijtuig en lieten zich vervolgens over de Exloërweg naar beneden de Hondsrug af richting de afgravingen vervoeren.

Bij de afrit stonden, als eerbetoon, 2 piramides met op elk de eerste letter van hun voornamen, de W en de H. Tijdens de oorlog zijn deze piramides weer afgebroken.

Dankzij subsidie van het Hunzeproject is dit monument weer uit de vergetelheid gehaald. In 2010 heeft Plaatselijk Belang Valthe het monument opnieuw geplaatst.

Wilhelmina & Prins Hendrik bezoeken Drenthe
Bron: deoranjes.nl
Monument in ere hersteld in 2010

Verhalen die raken

Schuilplaats WOII

Diep verborgen in het bos.

Diep in het Valtherbos was deze schuilplaats voor 16 mensen het verschil tussen leven of dood. Volledig gerenoveerd in 2020 vertelt deze bijzondere plek nog steeds dat verhaal. Hoe een kippenboer uit Valthe zijn leven waagde om dat van vele anderen te redden. Albertus zelf overleefde het uiteindelijk niet. De onderduikers deden dat wel.

Valtherschans

Sterk verdedigingswerk.

De Valtherschans maakt deel uit van de rijke historie van het esdorp Valthe. De Valtherschans is omstreeks 1621 gebouwd langs de Valtherdijk en maakte deel uit van de noord-oostelijke verdedigingslinie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Nadat het noorden in 1594 geheel in handen was gevallen van de Staten-Generaal, werden er plannen gemaakt om dit gebied te verdedigen. Hierbij werd gebruik gemaakt van het Boertangemoeras, aan de oostkant dat bij Coevorden aansloot bij de drassige gebieden die zich uitstrekten tot aan de Zuiderzee.