Herstelproject voor boerenerven in Valthe van start najaar 2022-/23
Valthe is een esdorp: een dorp op zandgrond op de flank van de Hondsrug. De term ‘Esdorp’ wordt in 1217 voor het eerst in de literatuur genoemd en betekent ‘omheinde ruimte’. Een esdorp heeft een typische opbouw met Saksische boerderijen in de oude kern van het dorp. Dergelijke boerderijen waren vaak eenvoudig en functioneel met fruitbomen, knotlindes, meidoornhagen en rijen met zomereiken als beplanting.
De Saksische boerderijen met hun karakteristieke boerenerf drukken een sterke stempel op de identiteit van ons mooie dorp en de gemeente Borger-Odoorn heeft aangegeven dit te willen waarborgen. Daarom is in 2017 / 2018 de 1e fase van het herstelproject Boerenerven Valthe uitgevoerd, waarbij de authentieke Drentse uitstraling is hersteld voor vijftien boerenerven in Valthe. Plaatselijk Belang Valthe, de gemeente Borger-Odoorn en Landschapsbeheer Drenthe willen hier nu een vervolg aan geven door in een 2e fase van het project Boerenerven Valthe nog een aantal (boeren)erven in ere herstellen.
Landschapsbeheer Drenthe gaat samen met de eignaar van het (voormalige) boerenerf te bekijken op welke manier het erf hersteld kan worden. Ook aangrenzende burgerwoningen komen in aanmerking, mits de eigenaren openstaan voor versobering van hun erf. Kortom, Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt en geeft advies.
De gemeente en het Prins Bernard Cultuurfonds stellen voor het project subsidie beschikbaar. Van de deelnemende eigenaar wordt een eigen bijdrage gevraagd ter hoogte van de 50% van de kosten (deze kosten kunnen eventueel worden verrekend door zelf de werkzaamheden uit te voeren).
Het projectgebied omvat het dorpsdeel Oud Valthe en de erven langs de Hoofdstraat tot aan het dorpshuis (met name langs de zuidzijde). Ook de erven in het buitengebied rond de dorpskern van Oud Valthe kunnen zich aanmelden.
Wilt u uw erf of tuin haar sobere en functionele karakter teruggeven of wilt u de typische Drentse uitstraling versterken? Bijvoorbeeld door een meidoornhaag, een bomenrij, een boomgaard met oude fruitrassen, een erfbosje of een houtsingel aan te leggen. Of wilt u een aantal knotlindes planten?
Huidige stand van zaken
Op dit moment oktober 2022 worden de laatste werkplannen/erfinrichtingsplannen afgerond en zijn we met de voorbereiding bezig voor de levering van het plantgoed dit najaar (eind november). Eind november start de uitvoer van de werkzaamheden afgesproken in de verschillende werkplannen van de huidige deelnemers. Veel deelnemers voeren het grootste deel van het werk zelf uit en een deel door een groenbedrijf. De uitvoer periode loopt van november tot maart. Daarna willen hebben we nog ruimte voor nieuwe deelnemers, zodat we in het najaar van 2023 een tweede uitvoer ronde kunnen starten. We zitten nu op 11 deelnemers waarvan 7 het werkplan goedgekeurd hebben. Hiermee is ongeveer de helft van het uitvoerbudget weggezet.