Valthe

RTV Drenthe | Historisch kanon duikt op bij opgravingen Valtherschans

Bij opgravingen bij de Valtherschans is een kanon gevonden. Het zou gaan om een 6 ponder met verlengde loop.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Inhoud
“Aan de zijkant van het kanon zijn nog twee houders intact. Daarmee werd het kanon vroeger met touwen meegetrokken”, vertelt Robert Jan Roos namens Plaatselijk Belang Valthe. “De archeologen die het hebben gevonden waren erg enthousiast. Het komt volgens hen niet vaak voor dat een kanon dat zo intact is wordt gevonden.”
‘We vonden een stukje ijzer’
“Bij opgravingen bij een schans hoop je altijd op een kanon”, zegt archeoloog Ko Lenting. “Maar die vind je nooit. Ik heb heel wat schansen opgegraven, maar heb nog nooit een kanon gevonden. Bij een zoektocht met een detector vonden we een stukje ijzer. Toen we dat bloot gingen leggen kwam een compleet kanon tevoorschijn. Het is echt iets unieks.”
Het kanon is helemaal compleet. “Hij is van ijzer en 1.90 meter lang en nog helemaal heel. Er stonden van oorsprong wielen onder. Hij stond achter de vestingwal, en door de wielen kon je richten op de vijand. Het is een klein wonder dat we dit kanon hebben gevonden bij deze relatief kleine schans. In Bourtange en Oudeschans in Groningen zijn nooit kanonnen gevonden.”
Video afspelen
Laat van je horen
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ook interessant