Valthe

Archeologische werkzaamheden Valtherschans hervat

Archeologische werkzaamheden Valtherschans hervat
Na een aantal weken van relatieve rust op het perceel van de voormalige Valtherschans, is het daar nu volop bedrijvigheid. Een team van archeologen van RAAP onderzoeken daar de bodem van de vroegere gracht. En terwijl ze dat doen begint de Valtherschans gestaag weer vorm te krijgen.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Inhoud

Met de unieke vondst van het kanon in maart eerder dit jaar nog in het achterhoofd is er nu opnieuw een graafmachine aan het werk te zien op het terrein van de Valtherschans. Een vier man sterk team van RAAP draagt daar zorg voor het zorgvuldig laag voor laag uitgraven van de grachten. Op zoek naar bijzonderheden. 

Dammen in de gracht

Het zijn niet enkel de voorwerpen die gevonden worden. Zo blijkt na deze week van archeologisch onderzoek dat de Valtherschans nóg een bijzondere eigenschap heeft. Vanwege het hellende landschap, de Valtherschans ligt op de uitlopers van de Hondsrug, moesten de ingenieurs destijds een oplossing vinden voor het wegstromende water. Immers, een gracht die grotendeels droogstaat is nou niet bepaald een puik verdedigingswerk. Het team van RAAP stuitte op maar liefst 3 dammen in de noordelijke helft van de schans, en dat zie je niet vaak bij dit soort schansen. De 3 dammen zorgden voor afzonderlijke compartimenten in de gracht, waardoor het water niet wegliep en het een aaneengesloten oppervlakte was.

Reconstructie van start

In de week van 13 tot 17 juni wordt er volop archeologisch onderzoek gedaan. De weken hierna zullen vooral in het teken staan van de reconstructie-werkzaamheden. Dat is ook het moment waarop de gracht nog dieper gaat worden dan hij nu al is. De bodem van de gracht ligt nu slechts 30 centimer onder het maaiveld, na voltooiing van de reconstructie van Valtherschans zal dit aanzienlijk meer zijn. Het zand dat daarbij vrijkomt wordt dan weer gebruikt voor het opwerpen van de wallen.

Dit project wordt mede gefinancierd vanuit de Europese Unie

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Laat van je horen
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ook interessant
Nieuws
Bluesduo Gumbo & The Monk in Valthe

Zaterdagavond 13 april is het zo ver: het Bluesduo Gumbo & the Monk komt naar ons Dorpshuis in Valthe. Ze nemen je mee op een muzikale ontdekkingsreis langs de geschiedenis van de Blues. Van de juke joints op de katoenplantages in de Mississippi Delta tot aan de grote-stad-blues van Detroit en Chicago. Met gepassioneerde zang en intens (slide)gitaarwerk laten ze de authentieke klank van de Oer-Blues herleven. Om deze klank zo dicht mogelijk te benaderen maken zij grotendeels gebruik van door Gumbo zelfgebouwde (of verbouwde) gitaren, cigar box guitars en primitieve buizenversterkers.

Lees verder »
Search