Valthe

Archeologisch onderzoek Valtherschans gestart

Archeologisch onderzoek Valtherschans gestart
De eerste archeologische onderzoeken van de #Valtherschans zijn uitgevoerd. En wat worden we enthousiast van alle vorderingen van afgelopen week!
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Inhoud
Een historisch kanonschot door onze burgemeester markeerde de symbolische start van het archeologisch onderzoek bij de Valtherschans. Misschien heb je de graafmachines al zien staan op het terrein? Op het hele gebied van de Schans is de kans aanzienlijk dat we bijzondere voorwerpen zullen vinden. Hoe gaaf is dat!
 
De archeologische waarde van de Valtherschans is erg hoog en daarom doet iedereen zijn uiterste best om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. In samenwerking met RAAP Archeologie maken we deze week proefsleuven in lagen van circa 30 cm. Zodra de bodem van de voormalige gracht in zicht komt, wordt het graven gestopt. De grond uit deze sleuven wordt dan nauwkeurig onderzocht door een archeologisch team. Na afloop van deze fase gaan we langzaam maar zeker richting het uitgraven van de gracht en het aanleggen van de aarden wallen.


De opgravingen in beeld

Video afspelen

Zeldzaam unieke vondst

Na één week deed het team al een hele bijzondere ontdekking!  Op de bodem van één van de grachten vonden ze een…KANON!
 
De zesponder met verlengde loop is nog volledig intact, en volgens archeoloog Co Lenting is deze vondst zeer uniek. “Ik heb in 30 jaar tijd heel wat schansen opgegraven, in Bourtange, in Oudeschans, maar nog nooit vonden we een kanon! En dan uitgerekend hier op de kleine Valtherschans vinden we er wel één!”
Video afspelen

"Ik heb in 30 jaar tijd heel wat schansen opgegraven, in Bourtange, in Oudeschans, maar nog nooit vonden we een kanon! En dan uitgerekend hier op de kleine Valtherschans vinden we er wel één!"

Zeer binnenkort wordt het kanon afgevoerd naar een andere locatie voor verder onderzoek. Zo komen we steeds meer te weten over de historie van ons unieke dorp.
Dit project wordt mede gefinancierd vanuit de Europese Unie

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Laat van je horen
0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ook interessant
Nieuws
Bluesduo Gumbo & The Monk in Valthe

Zaterdagavond 13 april is het zo ver: het Bluesduo Gumbo & the Monk komt naar ons Dorpshuis in Valthe. Ze nemen je mee op een muzikale ontdekkingsreis langs de geschiedenis van de Blues. Van de juke joints op de katoenplantages in de Mississippi Delta tot aan de grote-stad-blues van Detroit en Chicago. Met gepassioneerde zang en intens (slide)gitaarwerk laten ze de authentieke klank van de Oer-Blues herleven. Om deze klank zo dicht mogelijk te benaderen maken zij grotendeels gebruik van door Gumbo zelfgebouwde (of verbouwde) gitaren, cigar box guitars en primitieve buizenversterkers.

Lees verder »
Zoek