Valthe

Wandelroutes

Genieten te voet

Glooiende landschappen en vergezichten.

Valthe kent vele gezichten. Uitgestrekte landschappen, glooiende akkers, prachtige vergezichten, traditionele Saksische boerderijen in de schaduw van eeuwenoude eiken. En gelukkig zijn er vele wandelroutes die je doen genieten van al dat moois.

Valther Ommetje

Vier routes in en door Valthe

De routes van het Valther Ommetje brengen je langs de mooiste punten uit dit Drentse vestingdorp. Denk bijvoorbeeld aan het authentieke stationsgebouw, dat tot 1938 nog in gebruik was! Of bewonder het Smeltwaterdal, waar aan het einde van de IJstijd vermoedelijk enorme hoeveelheden smeltwater zich een weg baanden naar zee. Geniet van de vergezichten, pas op voor loslopende schapen en hou je ogen open voor spontaan verschijnende hunebedden. 

In Valthe wandel je op rozen

Wandelen rondom Valthe

Ontdek de omgeving.

Rondom Valthe zijn er veel beschikbare wandelroutes. Je ontdekt de hunebedden, eindeloze vergezichten en de vele wandelpaden in het Valtherbos. In het lijstje hieronder zetten we alle routes voor je op een rijtje:

  • Dorpsbelangen Klijndijk heeft meerdere routes uitgezet die door het Valtherbos lopen. Je komt daarbij onder andere langs Het Onderduikershol, de A-Boom en Hunebed D35.

  • Geopark de Hondsrug ontwikkelde deze route van ruim 8 kilometer, waarbij je alles ontdekt over het Onderduikershol. 

  • Staatsbosbeheer zette 2 routes uit in het Valtherbos. De één heet Valtherspaan en de ander brengt je langs een aantal mooie hunebedden. 

  • Het Valtherbos kent vele wandelpaadjes, en ook op Route.nl staat een leuke wandelroute van zo’n 12 kilometer.

  • Nog een wandelpareltje door en rondom Valthe is deze Trage Tocht. Een route van 14 kilometer lengte die je onder andere langs de hunebedden en het Valtherbos voert. 

  • De Veldenroute begint in Klijndijk, maar brengt je al wandelend grotendeels in en rondom Valthe.  Het leuke aan deze route is dat je het nieuwe natuurgebied Zuiderveld bezoekt, gelegen aan de andere kant van Valthe. Uiteraard is deze route ook te starten in Valthe zelf. Met een lengte van 12 km vormt deze route gegarandeerd meerdere uren ontspanning.

  • Het Drentse Landschap zette de Knapzakroute Weerdinge-Valthe. Een mooie route met een interessant verhaal over de historie van deze regio. De route is 19,5 kilometer lang. Je kunt er ook voor kiezen alleen het gedeelte Valthe te wandelen. Dit is 11 kilometer lang. De kosten voor deze routebeschrijving zijn € 3,95, meer info is te vinden op de website van Het Drentse Landschap.

  • Voor de meer geoefende wandelaar is er het Streekpad Drenthepad. Met een totale lengte van maar liefst 324 km zorgt deze wandelroute voor meerdere dagen wandelplezier. De wandeling is uiteraard in verschillende delen opgedeeld, 2 delen gaan door Valthe:Het Drenthepad is in totaal 324 km lang. De wandeling is in verschillende delen opgedeeld. 2 delen van de route gaan door Valthe:
Zoeken