Valthe

Evenementen

Valthe bruist

De leukste evenementen op een rij.

Elk jaar bruist het weer volop. Evenementen en festiviteiten met vaste prik en natuurlijk mag de spontane fuif niet ontbreken! Je ontdekt ze allemaal hier!

Januari

Spek en Bonen Wandeltocht

De altijd sfeervolle en drukbezochte Spek en Bonen Wandeltocht wordt jaarlijks uitgezet door Plaatselijk Belang Valthe. Je kunt kiezen uit een wandeltocht van 5 of 10 km.

Deze wandeltocht wil je niet missen, want na het voltooien van één van de twee prachtige routes staat in het Dorpshuis een heerlijke kop bruine bonen met spek of een patatje voor u klaar!

Rederijkerskamer ‘De Heidebloem’ Toneel

Elk jaar voert Rederijkerskamer ‘De Heidebloem’ een prachtig en bijzonder vermakelijk toneelstuk op. Je kunt rekenen op een heerlijke avond waarop je vanaf de eerste minuut kostelijk vermaakt wordt. Bij elke voorstelling is er ook nog eens een verloting met mooie prijzen!

Maart - April

Paasvuur

Deze maanden vallen in de tijd van narcissen, ontluikend groen, het herontdekken van vogelgeluiden en natuurlijk…PASEN! Elk jaar wordt er traditiegetrouw een prachtig paasvuur georganiseerd. Kom genieten van het vuur, klets bij met bekende of nieuwe gezichten en geniet van een hapje en een drankje.

Leuk voor de kinderen: paaseieren zoeken! 

Mei - Juni

4 Mei herdenking

Op 4 mei staan we stil bij de gevallenen tijdens WOII. Normaalgesproken elk jaar opnieuw weer bijzonder ontroerend, maar in Valthe staan we daar nog eens extra bij stil. Tijdens ’40-’45 boden de bossen rondom ons dorp onderdak aan vele Joodse vluchtelingen. De herdenking op 4 mei vindt dan ook altijd plaats bij dit Onderduikershol in het Valtherbos. Na de herdenking is er een Stillte Tocht.

Meifeest

Een hele week feest in het dorp. Elk jaar een ander thema, authentieke (rommel)markten, versierde straten en een echte feestavond als knallende afsluiter. Hier wil je echt bij zijn.

5th Wheel Jubileumconcert

Valthe heeft zelfs zijn eigen rock’n Roll band! 5th Wheel heten ze en elk jaar organiseren ze in mei hun eigen jubileumconcert. In een grote feesttent naast Restaurant De Gaffel spelen ze dan het dak eraf!

Nummers van o.a. Elvis, CCR, Bob Marley, Chuck Berry, Status Quo en vele anderen, laten je onbewust meezingen en swingen. Je ontkomt niet aan de gezelligheid die de prettig gestoorde jongens met zich mee brengen. De avond is voor hen niet geslaagd als de dansvloer leeg blijft en er niet uit volle borst meegezongen wordt. Gelukkig krijgen ze met de energie die ze hebben altijd alle voetjes van de vloer.

In 't Gras Boeren Buiten Fair

In ‘t Gras is zonder twijfel één van de grootste en meest sfeervolle fairs van het Noorden. Elk jaar wordt op de eerste zondag na Pinksteren deze fair georganiseerd in ons mooie dorpje Valthe. Gelegen op “de Hondsrug” betekent dat het perfecte decor voor een heerlijke dagje struinen langs alle kraampjes.

De fair zelf staat vol met culturele activiteiten en muziek, zodat het voor het publiek goed vertoeven is tussen de oude boerderijen en onder de eeuwenoude eiken van de brink in Valthe. Je vindt er verder veel kramen voorzien van kunst, curiosa, bloemen en planten en decoraties voor huis en tuin. Kom je met een gezin met kinderen? Ook aan hen is gedacht! 

Avondvierdaagse

Wie is er niet groot mee geworden? De avondvierdaagse! Vier avonden op een rij vol wandelplezier, leuke liedjes en vooral heel veel gezelligheid. Vanuit de scholen in Valthe lopen er veel kinderen mee. Al is natuurlijk iedereen van harte welkom om mee te wandelen. Zien we je daar?

Juli - Augustus - September

Hunebed Highway Classic

De Hunebed Highway (N34) tussen Coevorden en Zuidlaren loopt als een rode draad door de grotendeels vernieuwde fietsroutes met afstanden van 65, 95 en 155 km. Langs deze autoweg liggen prachtige dorpen en landschappen, zoals o.a. het Hondsruggebied. De Hondsrug vormt samen met een deel van het omringende gebied, het enige Geopark van Nederland. De Hondsrug heeft een lengte van 70 kilometer en een gemiddelde hoogte van 20 meter boven NAP. Bij de langste afstand is er dan ook sprake van een echte klimroute, met ‘maar liefst’ 363 hoogtemeters! De Lemenweg naar Drouwen is met 2,1 km de langste beklimming en de Buuner Bult staat bekend als een echte kuitenbijter.

Extra mooi: je fietst niet alleen voor jezelf, samen met anderen en ook de nodige wandelaars zamel je geld in voor KWF Kankerbestrijding en twee andere, elk jaar opnieuw te bepalen Goede Doelen.

Meer informatie vind je op de website van Goede Doelen Valthe.

Spelweek Valthe

Al vele jaren een begrip in het dorp: de Spelweek! Ieder jaar wordt er in de laatste week van de schoolvakantie, voor de kinderen in de leeftijd t/m groep 8 van de basisschool, een Spelweek georganiseerd. En je raadt het al: dit betekent één hele week vol gave spellen, toffe activiteiten en leuke evenementen. Je kinderen hebben nog nooit zó uitgezien naar het einde van de vakantie! 

Feestweekend Valthe FEVA

Café Oost, 25 jaar geleden. Tien boezemvrienden, één gedachte. Aan de bar zijn ze het eens dat er in Valthe zo weinig te doen is. Hoogste tijd om een feestje te bouwen, vinden ze. Ieder lapt 1000 euro. René Froger en Black Lake worden gestrikt en de feesttent barst uit zijn voegen als Froger zijn hit Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken zingt. ,,Froger was een schot in de roos, een enorme publiekstrekker in die tijd”, herinnert Jans Fuller zich. Bijna 30 jaar later is FEVA een begrip in de wijde omtrek. En elk jaar is het feest weer één uitverkocht succes!

December

Sinterklaas

Valthe kan natuurlijk niet ontbreken op het routekaartje van de goedheiligman uit Spanje. Het begin van december staat elk jaar weer in het teken van de intocht van Sinterklaas. Met zijn Pieten komt hij altijd op spectaculaire wijze aan. Voor de kinderen betekent dat elk jaar weer een ware belevenis!

Pleinfeest op Het Perron

Een jaar vol herinneringen wordt traditiegetrouw afgesloten tijdens het Pleinfeest op Het Perron. Met zijn allen rondom een reusachtige verlichte kerstboom betekent een gezellig samenzijn met dorpsgenoten onder het genot van een hapje en drankje. Proost!