Hunebedden

Alles over hunebedden

De meest gestelde vragen

Hunebedden, ze zijn en blijven bijzonder om te zien. Want hoe kunnen zulke immense stenen zo lang geleden hier op elkaar gestapeld zijn? Het antwoord op deze vraag en alles wat wetenschappers ontdekten over hunebedden, vind je hier!

Vroeger dachten veel mensen dat het reuzen moesten zijn geweest. Het oud-Drentse woord voor reus is hune, vandaar ook de naam.

Vandaag de dag zijn er allerlei theorieën over, maar de meeste wetenschappers zijn het er wel over eens hoe zij denken dat het gegaan is. De meest bekende theorie is die van aarden heuvels waar de dekstenen met behulp van boomstammen bovenop werden geplaatst. Aan beide zijdes van de deksteen werd vervolgens de aarde weggehaald, waarna de draagstenen in het ontstane gat werden geplaatst.

Hoe dat precies ging, daar lees je  hier meer over. Ga je liever op een interactieve ontdekkingstocht? Bezoek dan zeker Het Hunebedcentrum in Borger.

Ondanks de vele studies en theorieën, is niemand er echt 100% zeker van dat het zo gegaan is. Omdat het zo lang geleden is, zijn er natuurlijk geen feitelijke bronnen te raadplegen die het exact verhaal van A-Z vertellen. Daarom blijven het theorieën, en dus is het antwoord op deze vraag een klein beetje mysterieus.

Hunebedden fungeerden als grafheuvels. Er werden dus mensen onder begraven. Vandaag de dag hebben we eigenlijk altijd 1 graf per persoon, maar de mensen die de hunebedden bouwden maakten er massagraven van. Het is een vrij algemene aanname dat veel generaties onder één zo’n hunebed een laatste rustplaats kregen.

Nou, dat is niet helemaal waar. In de Zoek Het Uit rubriek van RTV Drenthe zochten ze het antwoord op deze vraag tot op de bodem uit, en wat blijkt? In Nederland zijn er nog 54 hunebedden over, waarvan er 52 in Drenthe staan. Ook buiten Drenthe kun je ze dus vinden, maar het overgrote deel staat inderdaad in Drenthe zelf.

Daarnaast zijn er op zeker 30 plaatsen sporen van hunebedden gevonden, maar de grote stenen zelf zijn verdwenen. Sommige wetenschappers denken dat er vroeger zelfs meer dan 100 hunebedden in Nederland zijn geweest!

Het volk dat verantwoordelijk geacht wordt voor de bouw van de hunebedden, het Trechterbekervolk, was voornamelijk woonachtig in het Noorden van ons land. Daarom staan ze dus vooral in de Noordelijke provincies.

Een hunebed wordt overigens een megalithisch bouwwerk genoemd, vernoemd naar de term voor het tijdperk waarin wetenschappers de bouw van de hunebedden hebben gedateerd: het megalithicum. Langs de kusten van heel West-Europa vind je er honderden. 

Niets zo subjectief als smaak…maar we geven je meteen een paar tips om je eigen favoriet te ontdekken!

De Hunebed Highway is eigenlijk gewoon een provinciale weg die vroeger vooral bekend stond als N34. Maar deze weg doorkruist op schitterende wijze het gebied waar de meeste hunebedden gelegen zijn. Op en rondom de Hunebed Highway geniet je dan ook volop van natuur, cultuur, attractieparken, musea en nog veel meer! Benieuwd geworden? Download dan de gratis Hunebed Highway app en ontdek alles wat er hier te beleven valt!

Deze staan in Valthe

D34

Zogenaamd portaalgraaf

Hunebed D34 is een portaalgraf. Het ligt op het Oosterveld tussen Odoorn en Valthe in de Nederlandse provincie Drenthe. Het hunebed is te bereiken via een zandweg, de Hunebedweg, vanaf de weg tussen Valthe en Odoorn. Aan de overkant van deze weg ligt de grootste grafheuvel van Drenthe; het Eppiesbargie.

Hunebed D34
Hunebed D35

D35

Idyllisch gelegen

Hunebed D35 ligt aan de noordzijde van het Valtherbos tussen Klijndijk en Valthe in de Nederlandse provincie Drenthe. Het hunebed is te bereiken via een zandweg vanaf de Melkweg tussen Valthe en Klijndijk.

D36 - D37

De 'Valther Tweeling'

Deze hunebedden worden samen ook wel ‘De Valther Tweeling’ genoemd. Ze liggen enkele meters van elkaar vandaan op een royaal terrein met grote fraaie bomen. Het terrein ligt aan de rand van het dalletje de Kampervenen. De hunebedden zijn te bereiken via een zandpad. Deze vind u bij de splitsing Hoofdstraat – Linderakkers. Dichtbij ‘Ons Dorpshuis’.

Hunebed D36 - D37

Grafheuvels

Eppies Bargie

(bron: Geopark De Hondsrug)

Eppies Bargie (Eppiesbergje), zo heet de hoge grafheuvel in de akkers ten noorden van de weg van Odoorn naar Valthe.

Tot op de bodem onderzocht

In 1937 heeft prof. Van Giffen Eppiesbergje letterlijk tot op de bodem onderzocht. De heuvel stamt oorspronkelijk uit circa 2500 v.Chr. De steentijd eindigde en de bronstijd kwam. De heuvel bleef in gebruik als begraafplaats. De heuvel werd opgehoogd en er kwamen een krans van stenen en een greppel omheen te liggen.

Na 1200 v.Chr. stopte men met het begraven van de overledenen en ging men voortaan zijn doden cremeren. In het Eppiesbergje zijn ook enkele urnen uit die tijd gevonden. Archeologen ontdekten dat rond de heuvel een groot urnenveld moet hebben gelegen.

Volgens de overlevering is de naam Eppies Bargie ontleend aan de voormalige eigenaar van de aangrenzende gronden, ene Egbert (Eppie) Vos die zich op deze plek zou hebben verhangen.

Eppies Bargie, tegenover D34

Meer van dit soort heuvels

Naast Eppies Bargie zijn er nog meer grafheuvels in en rondom Valthe te vinden.

Deze grafheuvel vind je als je over het schelpenpad tussen De Linden en De Schaapskuil-weg wandelt. Deze grafheuvel is alleen aangeduid met een bordje. Van de grafheuvel zelf is helaas verder weinig meer te zien.

In het Valtherbos zijn meerder grafheuvels. Klik hier voor meer informatie.

Eppies Bargie, tegenover D34
Zoeken