Oud Valthe – Saksische Boerderijen – Weerdingerzandweg

naamloos-1-7
naamloos-1-6
Restyle-d-valthe-1-12
naamloos-1-5
naamloos-1-9
Restyle-d-valthe-1-16
previous arrow
next arrow

Saksische Boerderijen

Het stuk Hoofdstraat vanaf de Gaffel tot ongeveer de kruising met de Schoolstraat, de Kampweg, de Schoolstraat en de Schaapskuil behoren tot Oud Valthe. Oud Valthe wordt gekenmerkt door prachtige oude Saksische boerderijen.

Een paar boerderijen hebben de monumentenstatus:

  • Aan de hoofdstraat , kruising Schaapskuilweg/Schoolstraat, staat bijvoorbeeld een Hallenhuisboerderij. Deze is gebouwd omstreeks 1780.
  • Aan het begin van de Weerdingerzandweg, te bereiken via de Schoolstraat, staat een boerderij onder een rietgedekt Wolfsdak. Deze is gebouwd in 1750.

Daarnaast hebben sommige boerderijen een bijzonder geschiedenis. Bijvoorbeeld een van de boerderijen aan de Schoolstraat heeft een schuur met de naam Pondarosa. Deze schuur was vroeger de dorpsschool. U kunt de oude structuur nog goed terugzien. Als u het gebouw bekijkt ziet u dat de zijkanten later zijn aangebouwd. 

Neemt u een kijkje in Oud Valthe tijdens uw bezoek aan Valthe. De boerderijen en de omgeving zijn echt een lust voor het oog!


Weerdingerzandweg

Deze weg is de vroegere hoofdverbinding tussen Valthe en Weerdinge. Vroeger was dit een karrenspoor. In de jaren ’30 van de vorige eeuw is er een verharding aangelegd middels keien. Deze weg ligt er deels nog steeds. Een deel van de weg is aangepast met beton voor de bereikbaarheid van de akkers voor o.a. vrachtwagens. Het deel in Valthe is grotendeels nog een keienweg.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

error: Content is protected !!