Het Valtherbos – Het Onderduikershol

Het Valtherbos

Het Valtherbos (448 ha), ligt ten zuiden van Valthe. Het is onderdeel van Boswachterij Emmen. Het bos is ontstaan in de jaren ’20 van de 20e eeuw door bebossing van (delen van) het uitgestrekte Weerdinger Veld. Staatsbosbeheer ontgon daar de heide en plantte gemengde bossen aan van Grove den, Fijnspar, Lariks, Douglas, Zomer- en Amerikaanse eik.

Fietsen, Mountainbiken en Wandelen:

Voor fietsroutes, mountainbikeroutes, wandelroutes van Plaatselijk Belang Valthe en overige wandelroutes door het Valtherbos kunt u op de links klikken.

Bezienswaardigheden:

In het Valtherbos liggen vier hunebedden D35, D38, D39 en D40. D35 ligt aan de rand van het bos bij Valthe. Ook vind je in het Valtherbos meerdere grafheuvels. Klik hier voor meer informatie.

Aan het begin van het Valtherbos, vanuit Valthe gezien, is er een monument en een reconstructie van Het Onderduikershol. Hieronder vindt u meer informatie


Het Onderduikershol

Vanaf 1942 tot en met de bevrijding in april 1945 zaten 16 Joodse mensen ondergedoken in het Valtherbos. In het boekje ‘De Opgejaagden’, geschreven door Ab van Dien, een van de onderduikers, staat het verhaal van de onderduikers die gedurende korte of langere tijd bescherming vonden in het Onderduikershol. Zij hebben de oorlog overleefd zonder dat er één van hen werd opgepakt. Hulp werd in deze spannende en bange tijd gegeven door verschillende mensen uit Valthe, Klijndijk en omgeving. Twee van de verzetsmensen hebben helaas de oorlog niet overleefd. Dit waren Albertus Zefat en Jan Hendriks. Zij zijn verraden. Albertus Zefat werd gefusilleerd bij zijn eigen huis en Jan Hendriks werd afgevoerd naar een kamp.

Met de opbrengst van de verkoop van het boekje ‘De Opgejaagden’ is het monument mede gefinancierd. De overige financiering is bijgedragen door Buurtvereniging Klijndijk (nu Dorpsbelangen), de onderduikers en de leden van het verzet.

Op 11 april 1984 werd de gedenksteen, 39 jaar nadat de onderduikers het hol hadden verlaten, onthuld. Bij de onthulling van het monument is door de kleinzoon van Albertus Zefat een lindeboom geplaatst.

Ieder jaar wordt er een stille tocht en herdenking georganiseerd op 4 mei door het Vier Mei Comité Valthe-Klijndijk. Voor meer informatie kunt u de website van het comité bezoeken.


Reconstructie en Renovatie van Het Onderduikershol

2003-2004:

Het ‘Jodenhol’ is na een grondige restauratie officieel heropend op 20 april 2004 door mevrouw J. Scharpstein-Gudema en de heer A. van Dien, twee ex-bewoners van het onderduikershol, en burgemeester mevrouw T. Slagman-Bootsman. Het informatiepaneel is onthuld door familie van voormalige onderduikers. De restauratie van het onderduikershol was een initiatief van Plaatselijk Belang Valthe en is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente Borger-Odoorn, de provincie Drenthe en de deelgebiedcommissie ‘Het Achterste Diep’ van het Hunzeproject. Ook is er subsidie beschikbaar gesteld vanuit het Leaderprogramma. De werkzaamheden werden uitgevoerd door leden van Plaatselijk Belang Valthe.

2019-2020:

IMG_20200501_135237
IMG_20200503_152545
IMG_20200503_153326
IMG_20200503_153001
IMG_20200503_150522
IMG_20200502_1308002
previous arrow
next arrow

In 2019 is men begonnen met de renovatie van Het Onderduikershol. De houten constructie was dusdanig verrot dat het niet meer veilig was. Het project herstel Onderduikershol in Valthe is inmiddels afgerond. Donderdag 30 april zijn de puntjes op de i gezet, het plaatsen van informatiepanelen welke het verhaal van de onderduikers en de dappere helpers verteld.
Door de inzet van professionele partijen, Construct ID voor de technische begeleiding en Tekenbureau Van Wijk is het raamwerk, de betonnen keerwanden en het uitlijnen hiervan gedaan. Vrijwilligers hebben daarna de handen uit de mouwen gestoken en de wanden voorzien van houten, halfronde palen, dakconstructie afgetimmerd en rondom het hol de beplanting aangebracht. Dit laatste ook door de medewerking van Staatsbosbeheer welke de beplanting ter beschikking heeft gesteld.
Zo zijn er veel momenten in de realisatie van dit project geweest dit energie gaven, naar aanleiding van publiciteit in regionale bladen financiële bijdragen door familieleden van voormalig onderduikers, medewerking van 4 mei comité Valthe-Klijndijk, Historische Vereniging Emmen en Dorpsbelang Klijndijk zijn ook in dit proces cruciaal geweest, de medewerking van de gemeente Borger-Odoorn en het ter beschikking stellen van materialen, al met al te veel om op te noemen. De inzet van de vrijwilligers, een ploeg van ca 10 mensen die zich in de laatste fase van afbouw continue ingezet hebben om dit alles te realiseren, hulde aan allen die zich hiervoor ingezet hebben.
Vrijwilligers en inwoners van Valthe, Klijndijk en omgeving hebben door middel van het verstrekken van info of werkzaamheden een bijdrage geleverd aan het doen slagen van dit project. Ga zeker eens kijken naar hoe het geworden is, een monument dat vele jaren het verhaal zal kunnen blijven vertellen van de ondergedoken mensen en de dapperen die hen geholpen hebben.

Het boekje ‘De Opgejaagden’ is door Johan Withaar aangevuld met extra informatie. Dit boekje is te bestellen bij Plaatselijk Belang Valthe via de webshop van deze website.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

error: Content is protected !!