Het Valtherbos – Het Onderduikershol

Het Valtherbos

Het Valtherbos (448 ha), ligt ten zuiden van Valthe. Het is onderdeel van Boswachterij Emmen. Het bos is ontstaan in de jaren ’20 van de 20e eeuw door bebossing van (delen van) het uitgestrekte Weerdinger Veld. Staatsbosbeheer ontgon daar de heide en plantte gemengde bossen aan van Grove den, Fijnspar, Lariks, Douglas, Zomer- en Amerikaanse eik.

Fietsen, Mountainbiken en Wandelen:

Voor fietsroutes, mountainbikeroutes, wandelroutes van Plaatselijk Belang Valthe en overige wandelroutes door het Valtherbos kunt u op de links klikken.

Bezienswaardigheden:

In het Valtherbos liggen vier hunebedden D35, D38, D39 en D40. D35 ligt aan de rand van het bos bij Valthe. Ook vind je in het Valtherbos meerdere grafheuvels. Klik hier voor meer informatie.

Aan het begin van het Valtherbos, vanuit Valthe gezien, is er een monument en een reconstructie van Het Onderduikershol. Hieronder vindt u meer informatie

Het Onderduikershol

previous arrow
next arrow
Slider

Vanaf 1942 tot en met de bevrijding in april 1945 zaten 16 Joodse mensen ondergedoken in het Valtherbos. In het boekje ‘De Opgejaagden’, geschreven door Ab van Dien, een van de onderduikers, staat het verhaal van de onderduikers die gedurende korte of langere tijd bescherming vonden in het Onderduikershol. Zij hebben de oorlog overleefd zonder dat er één van hen werd opgepakt. Hulp werd in deze spannende en bange tijd gegeven door verschillende mensen uit Valthe, Klijndijk en omgeving. Twee van de verzetsmensen hebben helaas de oorlog niet overleefd. Dit waren Albertus Zefat en Jan Hendriks. Zij zijn verraden. Albertus Zefat werd gefusilleerd bij zijn eigen huis en Jan Hendriks werd afgevoerd naar een kamp.

Met de opbrengst van de verkoop van het boekje ‘De Opgejaagden’ is het monument mede gefinancierd. De overige financiering is bijgedragen door Buurtvereniging Klijndijk (nu Dorpsbelangen), de onderduikers en de leden van het verzet.

Op 11 april 1984 werd de gedenksteen, 39 jaar nadat de onderduikers het hol hadden verlaten, onthuld. Bij de onthulling van het monument is door de kleinzoon van Albertus Zefat een lindeboom geplaatst.

Ieder jaar wordt er een stille tocht en herdenking georganiseerd op 4 mei door het Vier Mei Comité Valthe-Klijndijk. Voor meer informatie kunt u de website van het comité bezoeken.


Reconstructie van Het Onderduikershol

Het ‘Jodenhol’ is na een grondige restauratie officieel heropend op 20 april 2004 door mevrouw J. Scharpstein-Gudema en de heer A. van Dien, twee ex-bewoners van het onderduikershol, en burgemeester mevrouw T. Slagman-Bootsman. Het informatiepaneel is onthuld door familie van voormalige onderduikers. De restauratie van het onderduikershol was een initiatief van Plaatselijk Belang Valthe en is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente Borger-Odoorn, de provincie Drenthe en de deelgebiedcommissie ‘Het Achterste Diep’ van het Hunzeproject. Ook is er subsidie beschikbaar gesteld vanuit het Leaderprogramma. De werkzaamheden werden uitgevoerd door leden van Plaatselijk Belang Valthe.

Het boekje ‘De Opgejaagden’ is door Johan Withaar aangevuld met extra informatie. Dit boekje is te bestellen bij Plaatselijk Belang Valthe via de webshop van deze website.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

error: Content is protected !!