Bijzonder Valthe

In het submenu van Bijzonder Valthe vindt u bijzondere wetenswaardigheden en bezienswaardigheden die Valthe rijk is. Van de Hunebedden tot de Valtherschans, van het Onderduikershol tot met de Knoflookpad en nog veel meer. Laat u verrassen!

Tiphof

Hieronder vindt u een korte beschrijving van de dorpsgeschiedenis van Valthe. Een dorp dat al dik 800 jaar bestaat. In het boek 800 jaar Valthe, te bestellen onder het submenu boeken van Plaatselijk Belang Valthe, vindt u nog meer wetenswaardigheden over het mooie historische dorp Valthe.

Valthe, in het Drents: Vaalt, is een Esdorp in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Odoorn) ten zuidoosten van Odoorn, ten noorden van Emmen. Ten zuiden van het dorp ligt het Valtherbos met het Valtherzand. Ten noorden van het dorp liggen de Valtherbouwkampen, ten zuiden van de Schaapskuil (ijsbaan) aan de oostkant van de Valtherzandweg. Aan de westkant van deze weg ligt het Eppies Bargie.

Bronnen vermelden: in Valten (1217), apud Valte (1298-1304), Valte (1459, 1519, 1547), to Fjalten (1542). De plaatsnaam kan zijn afgeleid van: a) vaelt = omheinde ruimte of erf, b) fal(o)d, faled = kudde, schaapskooi, (koe)stal, omheining en c) van het ww. valgen= ploegen.

Valthe bezit oude Saksische boerderijen met kastanjes en eiken langs de Hoofdstraat en Schoolstraat. Een oud veldkeienpad, de Weerdingerzandweg, leidt naar het Valtherbos, een voormalig heidegebied. Valthe kreeg vooral archeologische bekendheid door de in 1818 ontdekte Valtherbrug. Ten oosten van het dorp werd in 1621 de Valtherschans aangelegd om de Valtherdijk te verdedigen. Deze vormde destijds via de Munneke Dijk de verbinding met het klooster te Ter Apel.

In 2014 heeft de heer Spek een powerpointpresentatie gegeven: Landschap in zicht Valthe. In deze presentatie wordt goed weergegeven hoe Valthe door de jaren heen is ontstaan en veranderd tot het dorp dat het nu is. Klikt u op de link hieronder voor de presentatie. 

Presentatie Theo Spek

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

error: Content is protected !!